Yunus Emre Kimdir? En Güzel Sözleri Nelerdir

Yunus Emre, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü, filozof ve Anadolu’da yaşamış tasavvuf ve halk ozanlarımızdan biridir. Türk İslam düşünürü olan Yunus Emre, 1991 yılı UNESCO tarafından Yunus Emre’nin doğumunun 750. yılı olarak anılmıştır. Anadolu’da yetişen en büyük tasavvuf erlerinden ve Türk dili ve edebiyatı tarihinin en büyük şairlerinden biri olan Yunus Emre’nin hayatı ve kimliğine dair hemen hemen hiçbir bilgi yoktur. Yunus’un bazı mısralarından yola çıkarak 1273’de Konya’da ölen, tasavvuf edebiyatının en en büyük ustası Mevlana Celalettin Rumi ile karşılaştığı anlaşılmaktadır. Bundan yola çıkarak Yunus Emre’nin 1240’lı yıllardan daha sonra yaşadığı tespit ediliyor. Bilinen hususlar O’nun Risalet’i Nushiyye adlı eserinin 1308 yılında yazmış olması ve 1321 tarihinde vefat etmesidir. Yani Yunus Emre 13.yüzyılın ikinci yarısı ve 14. yüzyılın başlarında yaşamıştır. Yunus Emre’nin şiirlerinden yola çıkarak bu çıkarımın doğru olduğu bilgilerine varıyoruz.

Yunus Emre'nin Türbesi Nerede?

Yunus Emre Sivrihisar yakınlarında Sarıköy’de doğmuş, çiflik işleriyle meşgul olmuştur. Taptuk Emre adındaki bir şeyhe intisap etmiş, tekkelerde yaşamış veliliğe ermiştir. Anadolu’da on ayrı yerde mezarı olan Yunus Emre tarihi kaynaklara göre Sarıköy’de ölmüştür. Günümüzde Eskişehir- Ankara yolu üzerinde Sarıköy istasyonu yakınında, Yunus Emre’nin türbesi ve müzesi bulunmaktadır. Yunus Emre, dünya kültür ve medeniyet tarihinde önemli bir yere sahip, kültürümüzün en değerli mihenk taşını oluşturmaktadır.
Yunus Emre’nin amacı, İnsanlığı evrensel  sevgi platformunda birleştirmektir. Dünyadaki tek dilin sevgi olduğunu anlatmak için yazılarını, şiirlerini bu yönden ele almıştır. Sevgi yoluyla ebediyete adımlar atıyor. Her şey ölür, yok olur sadece yaşayan insanın duyguları ve hissettikleridir. Ölümsüz olmak istiyorsanız, sevgiyi ölümsüz kılmak gerekiyor.

Yunus Emre'ye Ait En Güzel Sözler

Yunus Emre'nin en sevilen, anlamlı, içinizi açacak kimi zamanda sizlere akıl verecek en güzel özlü sözlerini sizler için bir araya getirdik. Yunus Emre'yi Yunus Emre yapan çok güzel sözler;
- Maharet güzeli görebilmektir,sevmenin sırrına erebilmektir. Cihan, alem herkes bilsin ki şunu; en büyük ibadet sevebilmektir..
- Türlü türlü cefanın adını aşk koymuşlar.
- Biz geImedik dava için, bizim işimiz sevda için, dostun evi gönüIIerdir, gönüIIer yapmaya geIdik.
- Hoştur bana senden gelen.Ya gonca gül,yahut diken. Ya hayattır, yahut kefen. Nârın da hoş,  nurun da hoş. Kahrın da hoş, lütfun da hoş.
- Olsun be aldırma Yaradan yardır. Sanma ki zalimin ettiği kârdır. Mazlumun ahı indirir şâhı. Her şeyin bir vakti vardır.
- Beni bende demen bende değilem, bir ben vardır bende benden içeri.

Yorumlar